top of page

Over passie gesproken!

We zijn in gesprek met Hannie van Spijk en Wendy de Kok van toneelvereniging ONA. Hannie is ruim 43 jaar lid van ONA en heeft het ONS Jeugdtoneel mee opgericht. Wendy is 37 jaar geleden lid geworden van ONS Jeugdtoneel en is daarna overgestapt naar ONA. Beiden hebben het acteren met de paplepel ingegoten gekregen en kunnen een leven zonder niet voorstellen. “Ik kwam terecht bij ONA en ben gewoon nooit meer weggegaan”, vertelt Hannie. “Het hoort bij je, het is een passie waardoor je wordt gegrepen en dat kun je niet uitleggen. De band met het toneel voelt eigenlijk hetzelfde als de band met familie.” Hannie zorgt voor de kleding, is grimeur en regisseert bij Watch Out Theater van Wouter Struik.

Zelf stond Wendy op 8-jarige leeftijd tijdens het 25-jarig bestaan van de vereniging voor het eerst op het podium. Dat was speciaal omdat haar moeder Jeanne Ansems de regie van het toneelstuk voerde. Sindsdien is zij betrokken bij het jeugdtoneel en nu al bijna 20 jaar als regisseur. Wendy geniet er vooral van dat de kids zich ontplooien en ontwikkelen. “Je ziet ze gewoon groeien. Eerst als verlegen jongen of meisje en vervolgens naar iemand die gewoon een performance neerzet op het podium. Geweldig is dat! Jongeren willen uitdaging, ook al is het spannend, maar ze pakken het toch op. De groep kent elkaar door en door en men durft zich open te stellen. Dat is wel belangrijk.”

Zowel Hannie als Wendy zijn al een paar jaar betrokken bij Dickensfestijn als acteurs (foto’s). Nu verzorgen zij voor het eerst ook de coördinatie rondom de acts. “We maken met iedereen kennis en bespreken wat zij willen doen of spelen. Vervolgens zorgen we ervoor dat alle ‘Dickens bevolkingslagen’ worden vertegenwoordigd: van notabelen en bakkers of slagers tot het gewone plebs. Bij Dickensstreet zoeken we een wasvrouwtje, hoedenmaker of een agent, maar ook weeskindjes zijn van de partij. Uiteraard zorgen we voor passende kleding en attributen. Er worden geen stukjes ingestudeerd, maar we bespreken 2 weken voor het festijn alles nog eens door en maken afspraken met iedereen over hoe, wat en waar. Het is een hectische tijd, maar wij hebben er enorm veel zin in!”

Mocht je na het lezen van dit interview zin hebben om deel te nemen als acteur of figurant aan het Dickensfestijn. Stuur dan een mail naar: figuranten.dickensfestijn@gmail.com.


bottom of page