top of page

Feestje van iedereen

Als je ‘de zwerver’ zegt in combinatie met Dickensfestijn Drunen, weet bijna iedereen over wie we het hebben. Maar zou je hem ook herkennen zonder zijn etterende wonden en oude kloffie?

Vandaag maken we kennis met Geert Dekkers, een interessante, bevlogen man, met vele gezichten. Wat ik nog het meest typerend vind is dat hij in het dagelijks leven werkzaam is als hypotheek- en vastgoedadviseur, een groter contrast is bijna niet denkbaar!

Vele gezichten

Jaren geleden is Geert via zijn hobby betrokken geraakt bij het maken van kostuums. Samen met Alex De Vliegere organiseerde hij lezingen met beeldprojectie over onderwerpen als Gaudí, de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, Egypte, de Loirekastelen, etc. Voor het maken van de lichtbeelden waren gekostumeerde figuranten nodig. Ze wilden hun weergave waarheidsgetrouw laten overkomen, daarom kroop Geert achter de naaimachine om zelf de kostuums te maken. Familie, vrienden en kennissen werden opgetrommeld om te poseren, passend in het tijdsbeeld van hun verhalen. Dit zorgde voor zoveel lol, dat het smaakte naar meer. Geert en Alex richtten een historische groep op. Daarna ging Geert solo en hij werd hierin gemanaged door Alex.

Geerts eerste act was als duivel bij de Elf Fantasy Fair in 2009. “Ik vond het zo spannend, hoe de reacties zouden zijn“. Gelukkig verliep het goed en volgden nog vele rollen, waaronder die van zwerver. Tijdens een optreden als druïde werd Geert door een filmproducent gevraagd om de hoofdrol te spelen in de film ‘Sinterklaas is nog niet jarig’. Dat was even schrikken want zoiets had hij nog nooit gedaan. Een nieuwe uitdaging. Geert zijn bekendheid is flink aan het groeien. Er volgden commercials, videoclips en andere filmprojecten. De Sinterklaasfilm is onlangs bij Pathé in première gegaan.

Professioneel improviseren

In 2012 heeft Geert voor het eerst meegedaan aan Dickensfestijn Drunen. Hij houdt van de interactie, wil graag het ijs breken en drempels verlagen. Om zo de mensen te laten genieten. Juist in deze tijd van individualisme waardeert Geert de kerstsfeer en gemoedelijkheid tijdens het Dickensfestijn enorm.

Het blijft altijd een uitdaging mensen in je spel te betrekken. “Ik heb al veel mooie dingen meegemaakt. Een van de leuke momenten was toen twee dames me wilden fotograferen en er kwijl uit mijn mond liep. De opmerking ‘Laat maar lekker lopen jong’ door een van de dames, heeft voor veel lachers gezorgd. En ook ik lag in een deuk. Wat een hilariteit. Dit zijn wel de momentjes die ik later meeneem in mijn spel. Net als dat ik mijn outfit en acts steeds probeer aan te scherpen.

In het begin liep ik nog op klompen, maar toen ik me later ging verdiepen in de Dickens verhalen, bleken ze in een Engelse stad geen klompen te hebben. Dus werden het versleten schoenen en bij lekker weer, zelfs blote voeten.”

Het valt nog niet mee om je mooi vies te maken

Natuurlijk gaan we nog even door op die blote voeten en ‘vieze’, kapotte kleding. Want om alles zo waarheidsgetrouw te laten lijken, zonder elk jaar in echt muf stinkende kleding te lopen, bedenkt Geert steeds iets nieuws om alles vies te maken. Zo heeft hij de auto al eens gepoetst met zijn kleding en blonken de ramen van het huis extra goed rond kersttijd. Zijn teennagels krijgen een mooi randje eyeliner, wat er weken later nog niet helemaal af is. Het maakt Geert niets uit. Hij haalt zoveel voldoening uit zijn spel.

Op het randje

Tijdens zijn act, zoekt hij regelmatig de grenzen op. Dat geldt voor zijn publiek, maar ook voor zijn eigen kwetsbaarheid. Hij zal anderen nooit voor schut zetten, wel zichzelf in zijn rol van zwerver. Er is vaak zoveel interactie met het publiek, dat hij door de grote drukte om hem heen niet meer kan overzien wat er in zijn omgeving gebeurt. Gelukkig houdt Alex vanaf een afstandje de helikopterview over Geert zijn optreden. Dat hij geen al te grote opstoppingen in de straten veroorzaakt met zijn spel. Maar ook dat hij op tijd bij de Dickensparade aanwezig is. Zodat Geert ook daar zijn publiek als zwerver kan boeien en vermaken.

Meer weten over Geert?

Email: gea@casema.nl

YouTube gea1990

(foto's privé collectie)


bottom of page